Jag brukar få mina idéer och anfall att baka på morgonkvisten. Jag får liksom lite idéblixtrar i huvudet och funderar sedan någon dag eller två på olika mjölsorter, kombinationer och smaker.  Och hej vips en tidig morgon studsar jag upp ur sängen och river fram allt jag behöver. Sedan börjar jag måtta, vispa och röra. Ungarna är med och provsmakar och ger sitt godkännande.

Ni som är vana att baka utan vetemjöl är detta säkert en barnlek men för mig som ännu inte lärt känna alla mjölsorter ännu är det en rolig utmaning att prova och testa sig fram. Hur gestaltar sig mjölet i brödet? I småkakan eller den mjuka kakan? Hur är fungerar de som deg och hur ser de ut, smakar, och hur är konsistensen när de är färdigbakade?  Och bakar man utan ägg dessutom förlorar man ju egenskapen som ägget för med sig nu när inte glutenet heller finns med.  

Men det är kul, spännande och gott många gånger. Rismjölet är nog en favorit än så länge, det i kombinationen med andra sorter. Som denna lilla gobit är bakade med rismjöl och majsmjöl. Denna Cookie fick ingå i gårdagens midsommardessert.

Här följer receptet:

200 gram mjölk & sojafritt margarin

2 dl socker

2 msk ljus sirap

2 msk vaniljsocker

2 dl majsmjöl

3 dl rismjöl

100 gram mjölkfri choklad

1-2 nävar torkade tranbär

1 nypa salt

Grovhacka chokladen. Vispa margarinet med sockret till en fluffig smet med en elvisp. Ner med sirap, chokladen och tranbären och rör om. blanda de övriga torra ingredienserna med varandra. Häll sedan ner det i margarinsmeten och vispa kraftigt i någon minut. Knåda ihop smulorna till en deg och slå sedan in degen i plastfolie. Ställ in degen i kylskåpet ett tag sedan.

Värm ugnen till 175 grader. När degen varit kyld ett tag är det dags att baka ut dem. Ta bort plasten och sen tar  du bitar av degen och rullar till bollar ca 3-4 cm stora. Lägg dem sedan på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 minuter. Bollarna smälter ner helt och blir till kakor när de är färdiga. Låt svalna något på plåten innan du lägger upp dem på ett galler för att svalna helt.  

 

Bilderna är inte av bästa kvalitet men smaken vill jag lova är det!